Modra škatla- več kot peskovnik

Eden najbolj neverjetnih pripomočkov za otroke, stare od 2 do 6 let, je modra škatla, ki jo je Paola Tonelli razvila na podlagi dela otroške psihoanalitičarke Dore Kalff, pacientke in študentke Jung, ki je razvila način dela z igranjem s peskom … 

Modra škatla v vartsvu Mali mozaik Koper

Poudarek te objave je pravzaprav pesek s svojimi značilnostmi in potencialom. Pesek je izjemen material, ki nastane zaradi uničujočega delovanja elementov in se odloži med zemljo in morjem, je mehak in senzorično aktivira, vendar lahko postane moker, ko ga zmočimo. Nihče ne ostane ravnodušen, ko se ga lahko dotakne in seveda želi pustiti pečat ali nanj kaj narisati. 

Kalff je te značilnosti izkoristila, da je ustvarila škatlo, v kateri naj bo ta na voljo njenim malim pacientom skupaj z miniaturnimi predmeti (otroci v analizi nimajo jezikovne kompetence odraslih, zato so škatla in predmeti, ki so jih izrazili lažja). 

Korak od analize do izobraževanja je bil posledičen, v Italiji pa ga je olajšala Paola Tonelli, ki je modro škatlo imenovala tisto, kar se v angleščini običajno imenuje peskovnik( sandbox).

V njenih besedah ​​beremo, kakšen je bil prehod iz analize v šolo, “Livia Aite me je leta 1972 predstavila z igranjem peska: terapevtsko tehniko, ki jo je uporabljala pri otrocih. Opis terapije in študije, v kateri je pozdravil otroke, me je očaral: otroka so uvedli v mirno sobo, kjer je bila v sredini postavljena pravokotna škatla z dnom, obarvanim v modro in s peskom.  Ob stenah sobe so bili na policah razvrščeni številni miniaturni predmeti, ki predstavljajo vse, kar je mogoče opaziti v našem svetu: drevesa, hiše, divje in domače živali, moške in ženske v različnih vidikih njihovega življenja itd. Otrok je imel na voljo vse, lahko je izbral, kaj se želi igrati, zgraditi v pesku škatle. “

Kako pa je modra škatla sestavljena za otroke vrtca in šole? 

Photo credit: https://www.greenme.it/vivere/speciale-bambini/scatola-azzurra-fai-da-te/

Tonelli tudi pravi, da je na začetku, ko se ji je porodila ideja, da bi peskovnik vključila v izobraževalni kontekst, mislila ustvariti manjše škatle, velike kot pladnji, tako bi jih lahko postavili na mizo.

Te manjše škatle so omogočale več otrokom hkrati delati in so se tudi integrirale v didaktično okolje oddelka. Ob njih se je oblikoval vogal, ki je pozdravil kamenje, vejice, lutke, školjke, cvetje, živali in hiše.

 Nato škatle dobijo dokončno obliko, postanejo dve, v eni je pesek, v drugih pa predmeti, v majhnih predelkih, toda to je škatla za posamezna dela, če morajo otroci delati v manjših skupinah, potem so škatle lahko tri, od katerih sta dva namenjena pesku in ena materialom. Vendar pa lahko skupina razširi do 8 otrok in v tem primeru lahko dve škatli, v kateri je pesek, položite na dve mizi, daleč ena od drugega.

Prednosti modre škatle

Jasno je, da ta aktivnost omogoča izvajanje številnih dejavnosti, ki so zelo pomembne za izobraževanje, z njegovo uporabo razvijajo fino motoriko in taktilno ter vizualno občutljivost, lahko pa tudi izrazijo in izboljšajo svoje pripovedne in jezikovne sposobnosti ter podporo skupni projekt in spoštuje pravila sodelovanja z otroki, s katerimi si delijo škatlo. 

Naučijo se razlikovati in razvrščati, graditi in najti ravnotežje dveh ali več predmetov, ki počivajo drug na drugem, odkrijejo, da pesek pušča znake, ki jih roka ustvari, in se pripravijo na grafomotoriko. Prav tako čutijo odličen občutek kompetentnosti, razvijajo samopodobo in rastejo v dobrem počutju.

Morda ni odveč trditi, da sta zaradi njegove pedagoške ustreznosti, prilagodljivost in enostavnosti izdelave, modre škatle resnično trajni uspeh. V Italiji v vsaki regiji obstajajo centri in predšolske ustanove za dojenčke in otroke (pa tudi nekatere osnovne in celo srednje šole), ki jih ponujajo otrokom. Njegova izjemna razširjenost je pri mnogih vzgojiteljih in učiteljih poskusila z različicami in uvajala spremembe. Preden preizkusite tudi svoje različice, vas vabim, da preberete članek Paole Tonelli, v katerem je veliko informacij o tej fascinantni temi:) P.S : članek je v italjanskem jeziku.

Uživajte v branju!

https://nidiescuoleorsa.files.wordpress.com/2016/04/scatola-azzurra.pdf