Opis značilnosti otroka od rojstva do enega leta

Osnutki knjige Srkajoči um, Maria Montessori

GIBANJE

Za otrokov razvoj gibanja, od začetka do hoje, je izredno pomembno tudi okolje. Vse bi moralo biti pripravljeno tako, da pri razvoju ni ovir, ki bi ga ovirale pri gibanju. Pomembno je, da ima v okolju svobodo gibanja, ker drugače teh osvojitev ne more narediti. Potrebno je razumeti, da so to osvojitve, do katerih otrok pride z izkušnjami s svojim telesom. To se ga ne uči, otrok pride do osvojitve sam s svojim delom. Vse naredi sam, vlaga napor, se trudi in ponavlja, ker ne uspe takoj. Vsaka osvojitev zahteva napor. To veliko delo moramo spoštovati in mu ga priznati. Edina naloga in pomoč odraslega je, da ga ne omejuje in mu omogoči svobodo gibanja z veliko preprogo (blazino) na tleh. Vse do obdobja 8. mesecev bi se morala iz otrokovega okolja izločiti vsa ″parkirišča za otroke″. .. gugalniki, ležalniki, vozički,…oziroma omejeti njihovo uporabo!

Kobacanje in stati vzravnano M. Montessori imenuje kot drugo rojstvo. Otrok ob teh dosežkih postane avtonomen. V okolju lahko doseže vse tisto, kar želi. Otrok ob novih osvojitvah kaže veliko srečo in zadovoljstvo.

Pomembno vedeti: če otrokovo telo še ni pripravljeno (proces mielinizacije še ni končan), za hojo, otrok ne more hoditi. Otroka ne silimo v hojo, ker je to lahko za otroka tudi stres. Hoje se ne da pospešiti ali stimulirati. S pripravljenim okoljem, v katerem ima otrok svobodo gibanja, smo naredili največ, ostalo naredi narava.

GOVOR

Dojenčka v tem obdobju zelo zanima  človekov glas. V primeru, da otrok zasliši mamin glas, začne obračati glavo in išče mamo. Otrok se odziva na naš govor. Zelo evidentno je, da je za dojenčka naš glas zelo zanimiv. Prav tako pa imajo že v tem obdobju dojenčkovi glasovi nek pomen. Otrok z jokom na nek način izraža sebe, svojo stisko. Otroka, ki joka ali je zelo vznemirjen, lahko človekov umirjen, tih glas, umiri. Otroku v trenutku stiske pomaga, če ga z umirjenim glasom ogovarjamo – to mu daje občutek varnosti.

ROKE

Razvoj nog ima en sam namen – hoditi. Tudi razvoj roke ima svoj namen, ki pa je odvisen od tega, za kakšno delo jih bo človek v življenju uporabljal (za peko, slikanje, rezanje, …). Rokica vsakega novorojenčka se mora še razviti, to je kozmična naloga otroka. Stisnjena pest novorojenčka bo postala njegov inštrument uma oziroma inteligence.