Montessori znanstveni pristop za starše

Vedeti morate, da se pedagoški predlog Marije Montessori lahko sooči z izzivi, ki jih sodobna družba predstavlja z izobraževanjem in vzgojo otrok danes.

Montessori je pedagogika, ki zajema različne teme, ki so nam še posebej blizu, sodobni odrasli. Eden od pomenov, ki bi danes rada delila z vami, je zavestno ali premišljeno starševstvo. Tema, ki jo je M. Montessori  umestila v znanstveni okvir.

Pred več kot sto leti je Maria Montessori v pričakovanju nove biologije in nedavnih epigenetskih raziskav na podlagi svojih študij in opazovanj o otrocih, odkrila pomen priprave okolja, ki jim bo omogočil, da se na najboljši način izrazijo in razvijejo svoje potenciale

Vir: https://delavnice.montessoridoma.si

Montessori govori o okolju, v katerem se ustvarjajo življenjske razmere, ki spoštuje naravni razvoj otroka, predvsem pa se odrasli zavedajo, da so njegov pomemben del s svojimi odnosi z otroki.

Povabilo Marije Montessori, ki je danes potrjeno v različnih raziskavah: starši se morajo zavedati, da odnos z otroki ne temelji le na ustnem komunikacijskem načrtu. Neprestano se moramo spraševati, kaj otroci implicitno prevzamejo od nas odraslih, kako se obnašamo z njimi, kako se pogovarjamo z njimi, kako izražamo čustva glede na njihove potrebe. In kako vse to vpliva na njihov razvoj.

Psihično rast in zorenje dosežemo po zaslugi nenehnega dialoga med umi, nameni, občutki in medsebojnimi mislimi staršev in otrok. Ni le starš tisti, ki prinaša svoj slog in zelo oseben način odzivanja na odnos z otrokom. Tudi otrok ob srečanju z mamo in očetom pokaže svojo stopnjo naklonjenosti in vedenja. Vse v imenu vzajemnosti.

To je perspektiva, ki podpira dve veliki temi Montessorijeve misli:

 1. Za Marijo Montessori je otrok bitje, polno potenciala, ki že vsebuje svoje sposobnosti. Naloga odraslega je pomagati mu, da jih izrazi.

Naši otroci prihajajo na svet z nekakšno prirojeno programsko opremo za samoizobraževanje; vodijo jih posebne notranje sile, ki se odzivajo na njihove potrebe po avtotreniranju. Želja po rasti, učenju in vstopu v odnos je prirojena. Za Marijo Montessori je otrok od rojstva programiran, da odmeva z drugim, v njem ne smemo ustvarjati moralnih in družbenih lastnosti. Podpirati moramo le njihov razvoj, prepoznati te potenciale in jih pozitivno negovati, da jih bo otrok lahko svobodno izrazil. Povabilo zdravnika je slediti otroku, brez vnaprejšnjih idej in usmeriti našo pozornost na to, kaj lahko stori, zanašati se na njegovo inteligenco, njegovo spontano motivacijo, na to, kar predlaga in vnaša v odnos, kot na njegovo izvirna in pomembna usposobljenost.

Ja, res je, kot piše Maria Montessori, otrok je kot mehak vosek, a prav on sam ima nalogo, da se “oblikuje“, modro oblikuje človeka.

Zato ne gre za to, da naredimo nekaj izjemnega, vendar imamo veliko odgovornost, da pripravimo okolje, ki hrani rast naših otrok, ki je na vrhuncu njihovega velikega potenciala. In potem, da jih imamo radi, da smo prisotni, da se odzivamo na njihove zahteve po interakciji, da spoštujemo njihov ritem rasti, označujemo naš način odnosa do tega, kako znati čakati in znati opazovati, ne da bi pri tem posegali v otrokov “projekt samoizobraževanja”.

»Verjamemo, da ga moramo oblikovati, da brez nas ne more rasti. Še vedno smo prepričani, da moramo oblikovati otrokov značaj. Zato se mora odrasla oseba zavedati dejstva, da mora spremeniti svoj odnos. Kot odrasli moramo igrati novo vlogo – razumeti moramo, da ga namesto, da bi otroku pomagali, oviramo, če ga skušamo neposredno oblikovati. ” Maria Montessori

2. Znanost danes potrjuje uporabo zavestnega pristopa k starševstvu. Še posebej, če upoštevamo zgoraj omenjeno vzajemnost in kot potrjujejo vse bolj izpopolnjene znanstvene raziskave, da

“Otroci se ne naučijo, kaj jim rečejo starši, ampak kako se starši navezujejo nanje.” R. Pally

To je zelo pomembna veščina, ki nam, če jo izvajamo, pomaga, da ne razumemo napačno vedenja svojih otrok in ustrezno obvladujemo, kadar se pojavijo, nesporazume do njih.

Biti zavestni starši pomeni, da lahko na svet gledamo ne samo z naše perspektive, temveč tudi z vidika naših otrok, se postavimo v njihove čevlje in svet opazujemo z njihovimi očmi.

Ni vedno lahko.

Nevroznanost nam razloži, da dojemanje zunanjega sveta, če ga ustvarimo zunaj zavedanja, lahko povzroči nesoglasja, nesporazume, nesporazume z ljudmi ki so nam blizu. Zato je treba pogledati vase, v svoja čustva, v pričakovanja, ki jih imamo do svojih otrok, do sebe, v “boleče točke” našega otroštva. Le z delom na sebi bomo sčasoma razvili sposobnost prepoznavanja, kdaj lahko ti elementi spremenijo dojemanje naših otrok.

Na primer, boleča izkušnja izključenosti, ki je živela v našem otroštvu in je ostala v nas kot goli živec, bi se lahko znova aktivirala, ko se zavedamo, da enega od naših otrok brata in prijatelji potisnejo na stran, kar nas pripelje do nedoslednega posredovanja. resničnim potrebam naših otrok, ki jih lahko obžalujemo, ker je to bolj povezano z bolečimi spomini na naše otroštvo kot s tem, kar se dejansko dogaja z našimi otroki. Poskus čustvenega ločevanja bi nam omogočil boljšo analizo situacije in otrokom pustil priložnost za utrditev spretnosti, samostojnosti in konfliktne kompetence za spopadanje z medsebojnimi nesoglasji in nasprotovanjem.

Maria Montessori, predvidevalka sodobnih nevroznanstvenih odkritij o pomenu zavestnega pristopa k starševstvu, odrasle nenehno opozarja, naj poslušajo svojo notranjost in naj ne bodo prenagljeni pri ocenjevanju otrokovega vedenja, ki se morda zdi nerazumljivo:

»Najprej se je treba naučiti počakati. Vse, kar morate storiti, je opazovati, če se ogledujete okoli sebe, ne da bi želeli soditi, popravljati ali poučevati. Odrasla oseba ne počne ničesar drugega, kot da popravi, to počne vedno bolj. Toda takoj, ko odrasla oseba neha zatirati otroka, pokaže drugačen značaj, svojevrstne lastnosti duhovnega bitja. Izkazane so nam lastnosti, ki še zdaleč niso znane, tako zelo, da so opredeljene kot čudežne “. Maria Montessori

Maria Montessori natančno govori o “samoizpraševanju”, o “odrekanju tiraniji” in se sklicuje na tisto zelo prefinjeno moč, ki jo pogosto izvajamo do svojih otrok zaradi preprostega dejstva, da smo odrasli!

Vendar je to temelj, na katerem lahko gradimo resnično učinkovit odnos z našimi otroki.

Montessori in znanost se danes strinjata.

Ni dovolj, da imamo radi svoje otroke.

Za ljubezen moramo združiti razsodnost, modrost in zavedanje, da biti starši pomeni, da moramo stopiti na pot preobrazbe, ki nas osvobodi vsega, kar nas blokira, in pogojuje v odnosu z otroki.

Učenja Marije Montessori veliko poudarjajo pomen samoizobraževanja v notranjem življenju odraslega. To je edino zagotovilo, da se bomo lahko ustrezno odzvali na potrebe otrok in jih videli, kakšni so v resnici, da ne bi tvegali zamenjave njihovih potreb z našimi.

Ne, ne gre za to, da bi se spremenili v popolne starše.

Ozaveščenost staršev ne pomeni, da smo otrokom nenehno na voljo ali da jih vedno razumemo. Namesto tega pomeni biti “dovolj dober”, v skladu z veselo definicijo D. Winnicott, v povprečju ljubeč in občutljiv ter razumljiv na zanesljiv način. Zavedanje staršev pomeni, da če se zavedate, da imate težave z razumevanjem svojih otrok, si lahko daste čas, počakate, utihnete v sebi in poslušate ne samo svoja čustva, temveč tudi čustva svojih otrok. , da bi poskušali videti tako njihovo perspektivo kot svojo.

Dragi starš, kaj počneš, da se uveljaviš v zavedanju staršev, da bi postavil lestvico v odnosu s svojimi otroki?

Ali si močno prizadevate, da bi se približali najboljši različici starševstva? Vedite, da je to odgovornost, ki se je ne smete in ne smete izogniti iz kakršnega koli razloga!

Starši se ne rodimo, starši postanemo!

Leave a Comment