PISANA PISAVA- zakaj je pomembno, da jo ohranimo?

Nekateri se morda sprašujejo, v čem je koristnost poučevanja pisane črke za otroke. Ali ni v času tehnologije rokopis nekoliko staromoden, zastarel?

Zdi se, da nekoč običajna veščina pisanega pisanja ni več prednostna naloga, vendar obstaja veliko razlogov, zakaj bi bilo treba spodbujati to pomembno učenje.

Zdaj obstajajo številne raziskave, ki kažejo, kako pisana pisava prinaša različne koristi kognitivnemu razvoju, vpliva na bralne sposobnosti, črkovanje, spomin in kritično mišljenje.

Maria Montessori je v svoji daljnovidnosti to razumela pred več kot stoletjem.

Zahvaljujoč njenemu natančnemu opazovanju otroka, je zdravnik lahko odkril obstoj intimne povezave med roko in inteligenco, med gibanjem in kognitivnim razvojem.

V zadnjih letih so to intuicijo potrdile najnovejše nevroznanstvene raziskave, ki kažejo, kako se otrok vsakič, ko otrok sodeluje ali raziskuje svet s svojimi rokami, razvije in okrepi v možganih.

Težava pa je v tem, da danes otroci vedno manj uporabljajo roke.

Z raziskavo je pedagoginja Stephanie Müller pokazala, da 70% otrok, ki zapustijo vrtec, nima pogojev, da bi se naučili pisati pisano pisavo. To ravno zaradi pomanjkanja zadostnih ročnih spretnosti in telesnosti.

Pritisk tipk ali dotik zaslona zahteva uporabo številnih drugih mišic, kot so tiste, ki so potrebne za držanje in uporabo peresa. Gre za dejanja, ki ne omogočajo vadbe in razvoja pomembnih veščin in ki možgane aktivirajo na precej nižji način kot bolj zapletene ročne dejavnosti.

V Montessori izobraževalnem okolju, kjer je pomen ročne dejavnosti dobro znan, imajo otroci nenehno priložnost, da z lastnimi rokami delujejo na okoliško resničnost.

V okolju ima priložnost delati z več materiali, ki omogočajo tudi bolj ali manj neposredno pripravo na pisanje.

Tudi materiali, namenjeni praktičnemu življenju in senzorični zaznavi, otroku pomagajo okrepiti in usposobiti roko za zapleteno delovanje držanja svinčnika in pisanja, ki ga bo izvedel kasneje.

S prelivanjem, prelaganjem z žlico, brisanjem mize, …otrok razvije triprstni prijem (s katerim bo kasneje prijel pisalni instrument), lahkotnost gibov, mehkobo zapestja in gibanje iz od leve proti desni (potrebno za branje in pisanje).

Na ta način je otrokova roka pripravljena pisati že dolgo preden mu ponudijo svinčnik.

To se seveda dogaja tudi na načine, ki so bolj povezani s pisanjem, na primer zaradi uporabe peščenih črk. Po Montessoriju je dejansko pomembno, da je roka pripravljena neposredno slediti znakom abecede s pomočjo otipnih in mišičnih čutov. Otrok bi moral biti sposoben izkusiti fizično dejanje oblikovanja črk, ne da bi jih samo gledal.

Zahvaljujoč peščenim črkam se ima otrok priložnost naučiti, kako ustvariti oblike črk, tako da jih preprosto sledi s prsti. Predstavitev gradiva je preprosta in jedrnata: prsti drsijo po črki in njena fonetična izgovorjava se preprosto reproducira.

Ko otrok pozna vse njene zvoke, lahko s pomočjo mobilne abecede sestavi prve besede.

Šele po dolgi in sistematični vaji roke in gibov otrok začne uporabljati pisalo in papir.

PREDNOSTI PISANE PISAVE

Pisana pisava poleg tega, da med izvajanjem aktivira obe možganski polobli, za otroka predstavlja veliko bolj naravno in preprosto učenje kot tiskana.

Ko otroci začnejo uporabljati orodja za pisanje (kakršne koli vrste: svinčniki, krede itd.), Začnejo s krožnimi gibi vedno ustvarjati črke. Tekoči krožni gibi pisane pisave ustrezajo tem istim naravnim gibom veliko bolj kot vrstice večine tiskanih črk.

Ležeče ima tudi več prednosti pred branjem. Na primer, preprostost razlikovanja črk. Za razliko od tiskovin imajo črke v poševnem tisku edinstvene oblike, ki otroku omogočajo, da med branjem veliko hitreje loči b in d.

Prav tako je lažje določiti začetek in konec posameznih besed: medtem ko na izpisu najdemo presledek med vsako črko, se ležeče beseda konča, ko se črke nehajo povezovati med seboj.

Vadba pisane pisave ima torej nedvomno pozitivne učinke na razvoj pozornosti, koncentracije in samodiscipline.

ZA KONEC

Tehnologije so nedvomno opazna in pomembna orodja, vendar je bistvenega pomena, da rokopis s svojo močjo izražanja misli še naprej zavzema vidno mesto v sodobni družbi.

Tako jaz vadim svojo pisano pisavo, name deluje zelo meditativno.
https://www.amazon.it/Spencerian-Copybook-Set-Theory-Spencer/dp/088062096X/ref=sr_1_1?__mk_it_IT=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=spencerian&qid=1602226018&sr=8-1

Za tiste, ki jih zanima več o temi pisane pisave priporočam branje čudovitega besedila Irene Bertoglio “Ležeči encefalogram duše”. Samo v italjanščini. To lahko predlagam, ker sem jo prebrala. Če imete še kakšna priporočila prosim delite:)
https://www.amazon.it/gp/product/8899933219/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A11IL2PNWYJU7H&psc=1

Leave a Comment