Aktivnosti za otroke 8-12 mesecev

Občutljiva obdobja otroka od 6 do 12 mesecev vplivajo na jezik, gibanje in očutek za red. V tej starosti se otrok hitro razvija: postopoma se spreminja iz vodoravnega v navpični položaj. Izpopolnil je sposobnost dojemanja predmetov s prsti in začel s palcem in kazalcem uporabljati kot pinceto.

Katere dejavnosti in okolje lahko otrokom v tej fazi ponudimo, da prispevajo k razvoju njegovega potenciala, pri čemer vedno upoštevajo naravne zakonitosti te faze?

Naredimo jih lahko sami. Nekaj primerov.

Košara zakladov predstavlja fantastično priložnost za raziskovanje otroka, ki lahko zdaj sedi sam!

Zasnovala ga ni Maria Montessori, ampak britanska pedagoginja Elinor Goldschmied, aktivnost je sestavljena iz košare, polne zanimivih stvari … morda ne v naših očeh, toda v tistih malih pa! In kar je lepo (in včasih presenetljivo!) je, da gre pogosto za naravne ali vsakdanje predmete!

Vzemimo nekaj primerov: žlice, borove stožce, školjke, kroglice, čopiči, lesena jajca, merilne žlice, medene žlice, prtički, skodelice za jajce, kalupi za torte …

Zato se lahko prepustimo, upoštevajoč ta “pravila”:

  1. Poenostavite. Malo ​​predmetov je boljših od več! Ni treba preveč komplicirati.
  2. Varno. Predmeti ne smejo biti zlomljivi, premajhni, umazani (otroci bodo zagotovo raziskovali tudi z usti!).
  3. Bolje uporabljati naravne materiale. Tkanina, les, kovina so kot nalašč za začetek.
    Izogibajte se baterijskim predmetom. Otroku želimo ponuditi neposredno izkušnjo, ne pa pasivno zabavo.
  4. Bodite praktični. Košarice ni treba napolniti z igračami: bolje je, da so resnični predmeti iz vsakdanjega življenja!


Drog za dviganje (pull up bar):

Čeprav ni vključen med “igre”, lahko drog štejemo med prve načine, kako se lahko otrok zavestno potegne navzgor, v interakciji z okoljem.

Visi na nizki višini, da omogoči samostojno uporabo; natančna starost, pri kateri jo bo otrok začel uporabljati, se zelo razlikuje, saj ima vsak svoj razvojni čas!

Običajno ga kombiniramo z ogledalom, nameščenim vodoravno, vedno na dnu, da lahko otrok opazuje svoje premike.

Vedno je dobro, da otrokovih časov gibanja ne silite: odrasli se ne sme vmešavati, temveč ustvar okolje, ki mu omogoča, da lahko doživi, ​​kaj lahko njegovo telo naredi. V zvezi s tem je zelo zanimiva knjiga madžarske pediatrinje Emmi Pikler: tukaj najdete njeno knjigo “Daj mi čas”.

Še nekaj aktivnosti, ki so v našem varstvu zelo priljubljeni.

Natikanje obročev
Žogica v luknjo
Skakači

Knjižni kotiček

Knjige so pomembne za bogatitev besednega zaklada in so pomoč pri razvoju jezika. Otroci s knjigami spoznavajo predmete, nove besede, osebnosti. Brati knjigo skupaj z otrokom je nek intimen trenutek, gre tudi za čustveno vzpostavitev kontakta z otrokom, deljenje občutkov, ki se dogajajo ob branju knjige. Pri skupnem branju ne gre samo za bogatitev jezika.

Prepoznavanje slik se začne pri 12 – 13 mesecih. Kdaj dati na razpolago knjižnico (knjižni kotiček)? Knjižni kotiček se pripravi, ko otrok prepozna predmete, živali ali osebe na sliki ali fotografiji oziroma na nek način pokaže, da je prepoznal sliko. Primer: ko otrok na fotografiji prepozna na primer svojega očka, s prstom pokaže na fotografijo očeta in reče: »Očka!«

Knjig naj bo malo (2 – 3 knjige) in naj bodo narejene iz lesa, blaga (mehke knjige), plastike ali debelega kartona (kartonke). 

Leave a Comment