Nomenklature za mlajše otroke

Otroci se dejansko s svojo uporabo ne le naučijo pravilnih imen, lastnosti in sestavnih delov stvari, s katerimi sodelujejo, temveč razvijejo primerjalni mentalni sistem, ki na psihološki ravni deluje na sposobnost ustvarjanja povezav in interakcij.

Obdobje od dveh do petih let je še posebej občutljivo za učenje novih besed: otroku vlada prava “lakota po znanju”.

Dejstvo, da jih lahko vodimo, izbiramo, mešamo, doživljamo kot igro, jih naredi močno sredstvo za čutni razvoj, ki pomaga organizirati um po prostorskem vrstnem redu kategorij in pomenov, enako kot naš misli.

Nomenklature odražajo še eno skrito aktivnost, to je sposobnost prostorske organizacije.

Za dve leti starega otroka je organizacija na preprogi težko delo.

Za jasli je pomembno, kaj je na slikah. Na slikah naj bo tisto, kar otrok pozna iz življenja na primer živali, sadje, zelenjava, … 

Razvrščene nomenklature so sestavljene iz slik, ki so v dveh mapah iste barve, ena za drugo, “tiha” serija in druga “govorjena” serija.

Funkcije nomenklatur:

  • so zelo učinkovit inštrument za delo, če je nomenklatur veliko, so različne in imajo lepe slike. V otroku morajo vzbujati interes za delo, da v okolju funkcionirajo.
  • razvijajo zaznavanje; otrok stvar iz okolja prepozna na sliki in iz slike prepozna stvar v okolju. To je odlična vaja za vizualno zaznavanje.
  • odgovarjajo otrokovi potrebi po lakoti besed in akumuliranju novih besed,
  • so odlična vaja za orientacijo in organizacijo v prostoru,
  • ker so narejene in organizirane po kategorijah, omogočajo učenje. Otroci se pri delu z nomenklaturami ogromno naučijo.

Uporaba nomenklatur 

Nomenklature se uporabljajo v različnih situacijah, tudi pri igri in ne na rigiden način kot lekcija. 

Že ko otrok nomenklaturo vzame in poišče par, je vključena lekcija.

 Uporablja se jih:

  • kot izhodišče za razgovor z otroki v majhni skupini,
  • za tvorjenje parov na mizi,
  • za tvorjenje parov na preprogi.

Za starejše otroke pa je uporaba teh kartic namenjena poučevanju različnih šolskih predmetov, namenjena pa je tudi pisanju in branju.

Za otroke stare manj kot dve leti delo z nomenklaturami vodi vzgojitelj. V tem obdobju se uporablja samo serija slik brez besedila – nema mapa. Listki ostanejo v mapi.

Uporablja se nekaj slik (4 – 6) iz neme mape. Delamo z majhno skupino otrok. Izberemo še posebej lepe slike ali fotografije, ki so splošno znani predmeti ali živali. Majhna skupina otrok sedi za mizo, tudi sami se usedemo za mizo. Pokažemo sliko in jo poimenujemo. Glavna dejavnost je poimenovati sliko in jo opazovati, tudi podrobnosti, o njej kaj povedati – to je trenutek dialoga.

Leave a Comment