« Bistvena stvar je vera v otroka »

Ne dolgo nazaj, sva se z neznako pogovarjali. Vprašala me je s čem se ukvarjam. Ko sem povedala, da imam Montessori varstvo, me je vprašala: ”Kakšna je razlika od dela v običajnem varstvu?” Oh, kje bi lahko začela? Kako lahko razložim, na kratko in enostavno to tako široko in zame ”preprosto” metodo. Preprosto ne pomeni lahko, preprosto zame pomeni jasno in logično. 

Na začetku šolanja za vzgojitelja in pripravništvu v vrtcih sem mislila, da sem pozorna vzgojiteljica, sposobna opazovanja otrok in tudi zelo hitra pri posredovanju. Mislila sem, da sem učinkovita ravno zato, ker sem hitro posredovala, na primer v primeru, da otrok joka ali v primeru spora med dvema otrokoma. Mislila sem, da otroci resnično potrebujejo moj poseg/ mojo pomoč.

Mislila sem, da je treba vložiti veliko napora in jih pohvaliti, spodbuditi, navdušiti nad vsakim osvajanjem. Veselila sem se z njimi in pokazala svoje navdušenje! Čutila sem, da potrebujejo odraslo osebo, ki bi jih takoj sprejela in se zaradi njih ne bi počutili zapuščene. Toda tu se nenadoma spotaknem ob prvih branjih besedil Marije Montessori … in nekatera prepričanja začnejo škripati!

«Vsaka nepotrebna pomoč je ovira za razvoj njihove naravne moči» 

«Pomagaj mi, da to naredim sam» 

«V naši metodi mora biti vzgojitelj bolj pasiven kot aktiven» 

 «Učitelj mora zato poskušati izginiti» 

 « Bistvena stvar je vera v otroka ». 

To, da smo vedno prisotni, lahko pri otroku resnično potrdi misel, da on sam ne zmore ničesar, da vedno potrebuje spodbudo ali pomoč odrasle osebe, da se spoprijema s težavami in novostmi.

Namesto tega je namen Marie Montessori pomagati otroku, da postane polnopravni član človeštva, zato ga je treba podpirati na poti, ki se začne od popolne odvisnosti novorojenčka do realizacije aktivnega državljana, da bozrel in odgovoren odrasel. Da bi dosegel to polovico, mora učitelj otroku dati možnost, da odkrije in razkrije svoj potencial in to ni mogoče, če ga nadomešča ob vsaki priložnosti. “Nihče ne more prevzeti otrokovih prizadevanj in rasti zanj.” «Otrok nikoli ne prosi, da ga izpustijo, ampak prosi, da svojo misijo opravi sam. Naloga odraščanja je njegovo življenje samo. “

Zdaj razumem, da je moja vloga in vloga dobrega učitelja/mertorja/ starša lahko bolj v senci, posredna, manj invazivna. Hitro posredovanje ni produktivno, otroka lahko samozavestno opazujem in vidim, katere vire lahko sam najde, kdaj je sposoben prositi prijatelja za pomoč. Lahko sem aktivna  na manj neposreden način, lahko delujem na okolje, tako da otrok sam najde tisto, kar potrebuje, da se osredotoči, pri čemer najde mir in tišino.

V življenju se bo moral soočati z vsakodnevnimi težavami, izzivi, odločitvami, ki jih bo moral sprejeti, odgovornostmi, ki jih bo moral prevzeti. Moja vloga je, da zdaj gledam nanj, ne pa da ga nadomeščam.

Ker poučevanje in vzgoja ni prenos informacij, ampak pomoč življenju, prižiganje plamena pri vsakem otroku, prenašanje strasti in spoštovanja do vsega, kar nas obdaja.

Leave a Comment