Simbolična igra pri majhnem otroku

Po dolgem času še en blog. Ker smo sedaj veliko več časa doma z svojimi otroki, naj vam predstavim pomen simbolične igre, ki vam bo v tem času prišla prav. Lahko začnemo že pri najmanjših- enoletnikih. Pred enim letom glej blog o hevristični igri.

Simbolična igra

Simbolično igro je proučeval psiholog Jean Piaget. Pri otroku ga lahko opazimo od 12 do 24 mesecev, obdobja, ko pridobi reprezentativno sposobnost, postane sposoben miselno predstavljati stvari, predmete in ljudi, ki jih pozna, brez njihove prisotnosti.

S simbolično igro, “pretvarjajte se …”, lahko v različnih situacijah povečate njegovo jezikovno znanje in ga naučite ne le novih besed, ampak tudi njihove uporabe, kot je dialog dveh ali več ljudi, zaporedje vprašanj in odgovorov, pa tudi bonton.

Otroku lahko predlagate situacije, vendar mu pustite, da izbere temo igre. Običajno otroci radi posnemajo svoje starše. Deklica ali deček, ki pogosto vidi mamo v kuhinji, bo želel/a storiti isto.

Vendar predlagate le resnične situacije, do šestega leta starosti pustimo vile in čarovnice. Otrok se mora prepoznati v resničnih situacijah in okoli sebe zgraditi svoj svet. V tej starosti še vedno ne more razlikovati med resničnim in fantazijskim svetom.

Poleg tega otrok s simbolično igro kontekstualizira predmete, odkrite s prejšnjimi dejavnostmi, na primer med hevristično igro, in razume, zakaj odrasli počnejo določene stvari, dajejo nov pomen in pomen situacijam, ki jih doživlja vsak dan.

Zna si predstavljati, da je škatla garaža in premaga stereotipe o spolih, ki jih predlaga naša družba. Ne bojte se torej, če se vaš otrok želi pretvarjati, da je mama s svojim novorojenčkom ali obratno, vaša hči želi biti oče.

Simbolična igra do tretjega leta je bolj omejena z manj stvarmi, da ni nereda in da je za otroka obvladljiva in lahko uredi tudi sam. Kotički za simbolično igro morajo biti urejeni in organizirani zelo skrbno. Red je potrebno vzdrževati. Otroci urejajo tudi sami. Če ne uredijo otroci, mora urediti odrasli oziroma pomaga pri urejanju.

Pospravljanje: po končani igri se vsi predmeti pospravijo nazaj v košare, škatle, na poličke, predale ali v omare oziroma se kotiček uredi. Na primer kuhinja mora biti pospravljena, na kmetiji živali v košari in hlevček prazen, lesena hišica mora biti prazna, pohištvo urejeno v škatlah, … . Ko otroci končajo z igro, uredijo. Pri urejanju potrebujejo pomoč odraslega, zato odrasli pomaga pri urejanju.

Košara preoblačenja

Otrok bo s košaro preoblačenja lahko nadaljeval uprizarjanje zgodb, ki jih narekuje domišljija. Priprava je zelo preprosta. 

Poglejmo, kako:

V košaro ali škatlo dajte na voljo neuporabljena oblačila, tako ženska kot moška, dodajte dodatke, kot so sončna očala, torbica, zapestnice, štirček, klobuk za bejzbol, bandana, pas in dodajte predmete, ki jih lahko uporabite za predstavljanje določene številke, na primer kuharski klobuk ali zdravniška torba.

Ne pozabite na stare pustne kostume, ki so za praznike postali morda premajhni ali ki jih morda ne želite več nositi, a jih je mogoče znova izmisliti z drugimi dodatki in jih uporabljati doma.

Dramatična igra

Nadaljnji razvoj simbolične igre je dramatična igra: uprizoritev zgodbe. To dejavnost lahko predstavimo enemu ali več otrokom, ko poznajo “pravila” simbolične igre, pri čemer razumejo, kaj pomeni postaviti sebe v čevlje nekoga drugega.

Medtem ko je v simbolični igri scenarij popolnoma odprt in prost, je cilj v dramatični igri uprizoriti zgodbo, ki jo otrok pozna: knjigo, ki ste jo večkrat prebrali skupaj; risanka, ki jo običajno vidi; pravljica, ki mu jo pogosto pripovedujete.

Na začetku igre se odločite, kdo bo pokrival različne vloge in nadaljujte z upoštevanjem “scenarija” zgodbe.

Če želite gledališke prizore narediti še bolj resnične in zabavne, lahko z majhnimi preoblekami postavite različne like.

Ta dejavnost se lahko predlaga tudi z uporabo lutk, figuric, mehkih igrač, likov Lego ali lutk.

Z njim bo lažje odložiti svojo sramežljivost in pridobiti samozavest z uporabo reprezentance, še posebej, če boste želeli uprizarjati zgodbo, da bi mu pomagali premagati težave, kot je to, da bo šel prvič k zobozdravniku .

Ta igra poleg obogatitve besednega jezika pomaga tudi pri svobodnem izražanju in pravilni dikciji besed – tako kot prejšnja – doda namen krepitve samozavesti.

CILJI IN NAMEN SIMBOLIČNE IGRE:

  • razvijanje koncentracije in pozornosti,
  • ustvarjanje mentalnega reda – otrok v svojem vsakdanjem življenju dobiva veliko vtisov, informacij, izkušen in preko simbolične igre lahko te vtise, informacije, izkušnje ureja na mentalni ravni,
  • prilika za razvoj jezika, tudi tujega jezika,
  • razvijanje prve socializacije – otroci se med seboj radi pogovarjajo, se družijo,
  • podoživljanje in predelovanje čustev – pri simbolični igri preigravajo dogodke in osebe iz svojega vsakdanjega življenja in tako v igro vnašajo tudi svoja čustva in čustva preko igre ponovno podoživljajo in predelujejo,
  • spodbujanje avtonomije na primer pri oblačenju (kotiček za preoblačenje),
  • navajanje na skrb za sebe (toaletni kotiček),
  • opazovanje otroka pri simbolični igri – se vidi, kaj se dogaja v družini. Namen opazovanje je, da če ima otrok težave, se lahko otroku s težavami preko opazovanja pri simbolični igri pomaga.

Leave a Comment