Vrednost vsakdanjosti

“Rad bi oporekal temu, kar je bilo odmevno, kot da bi bilo to sveto najdenje v mitologiji sodobnega življenja. Kakovostni čas ni nič drugega kot kulturni mit. Tega ni, niti ga sploh ni bilo. Torej ne bi smeli računati, da se bo to zgodilo samo od sebe, niti ga ne smemo poskušati ustvariti.Resničnost je, da se najboljši trenutki z našimi otroki zgodijo v nepredvidenih in nepričakovanih okoliščinah – med potovanjem z avtom, ko gremo na nogometno tekmo v soboto zjutraj, sredi kopeli, vendar brez večjih dogodkov ali med naglico otrokom dati zajtrk in jih poslati v šolo. Kolikor poskušamo nadzorovati te priložnosti, se trenutki največje bližine in najdragocenejšega z našimi otroki odvijajo v obdobjih, v katerih se najmanj pričakuje, saj jih ni mogoče organizirati ali načrtovati; preprosto izhajajo iz običajnega in monotonega poteka vsakodnevnega življenja, ko sta starš in otrok skupaj preživela dovolj običajnega časa. V tem običajnem času se lahko zgodijo trenutki izjemne komunikacije in intimnosti ”

W. T. Boyce

Mogoče bi morali ponovno oceniti tisti dragoceni čas, pa čeprav skromen, ki ga imamo na voljo vsak dan, in se naučiti ceniti vsak trenutek za to, kar je, kot pomembno opeko, na kateri je mogoče graditi avtentičen odnos, ne da bi morali čakati na ključni dogodek dan ali teden ali mesec.

Čas, za katerega niso vedno značilne pozitivne in prijetne izkušnje, saj obstajajo trenutki soočenja, razprav, jeze in razočaranja. Je pa resničen čas in ne artefakt, kjer se lahko odrasli in otroci srečujejo v svoji nepopolni človeštvi, v stiskah kot v radostih in se naučijo biti skupaj, komponirajo izvirno glasbo, ustvarjajo, edinstveno in neponovljivo, kot vsak od nas. ❤️

 Danes na ” dan zaljubljenih” vam želim čim več običajnih in skromnih trenutkov:)

Leave a Comment