Zelo občutljivi otroci

Ali vaš otrok želi, da so vsi listki odrezani od majic? Ali uživa v mirni igri bolj kot v velikih, hrupnih skupinah? Se vam zdi, da bere vaše misli? Ali pa postavlja veliko vprašanj? Je neverjetno dojemljiv in opazi vse najmanjše podrobnosti ? Morda ga je celo nekdo, ki mu je blizu, označil za “sramežljivega” ali “zelo čustvenega”. Če ste na kaj od zgoraj navedenih vprašanja odgovorili pritrdilno, morda vzgajate zelo občutljivega otroka – in ja, to je odlična stvar:)

Opis Elaine Aron navaja, da je “zelo občutljiv otrok eden od petnajst do dvajset odstotkov otrok, rojenih z živčnim sistemom, ki se zelo zaveda in hitro reagira na vse.” Takšni otroci se neverjetno odzivajo na svoje okolje, ne glede na to, ali gre za osvetlitev, zvoke, vonje ali splošno razpoloženje ljudi v njihovih situacijah – ti otroci to poberejo.

Vzgoja zdravega, srečnega in dobro prilagojenega občutljivega otroka je možna, vendar so potrebne “občutljive starševske spretnosti”, kot so:

Videti občutljivost kot darilo 

Na sina ali hčerko je lahko biti frustriran in jezen, če nenehno joka, Namesto, da na svojega “občutljivega” otroka gledate kot na lastno napako, je bolj koristno videti, da ima vaš otrok posebno darilo. Občutljivost je značilna za ustvarjalne umetnike, inovatorje in otroke, ki so nadarjeni na različne načine. Nekateri naši veliki misleci, kot so Carl Jung, Joseph Campbell, Abraham Lincoln in Eleanor Roosevelt, veljajo za zelo občutljive.

Osredotočenost na prednosti 

Spoznanje, da je vaš zelo občutljiv otrok neverjetno nadarjeno bitje, je bistvenega pomena, še posebej, kadar se lahko “obnaša” zaradi preobremenjenosti ali čustvenosti. Usposobite se, da najprej vidite prednosti svojega otroka – kot so ustvarjalnost, dojemljivost in navdušen intelekt – je pomembno, ker vam pomaga sprejeti njihove izzive (tj. zelo čustven, introvertiran na trenutke, izbirčen, sramežljiv ali pretirano aktiven).

Sprejemanje 

Sprejem otroka kot zelo občutljivega otroka je prvi korak.

 Ustvarjanje umirjenosti 

Ker na zelo občutljive otroke močno vplivajo domače in vrtčevsko/šolsko okolje, je vredno vzeti si čas za ustvarjanje kotičkov, ki ustrezajo njegovemu tipu. Uredite miren kotiček, kjer se lahko otrok umakne, ko so dražljaji okolice premočni.

Nežna disciplina 

Ker je vaš otrok zelo občutljiv, še ne pomeni, da v življenju ne potrebuje strukture in mej. Vsekakor drži. Sposobnost otroku dati nežno strukturo in jasne meje ni tako preprosto.  Je pa vredno se potruditi. Magično pravilo za postavlanje mej , je mirnost in odločnost tistega , ki mejo postavlja. Ter seveda doslednost. Visoko občuljivi otroci hitro ”preberejo” kadar ne mislimo resno.

Zelo občutljivi otroci so tisti, ki živijo na bolj poglobljen, empatičen in čustven način. So introspektivni, spretni opazovalci in jih lažje preobremenimo z intenzivnimi dražljaji. Pogosto imajo močne čustvene reakcije in trenutke zaprtja ali včasih čustvene eksplozije. Če bodo dobrodošli, poslušani in cenjeni, bodo pokazali izjemne vidike svoje občutljivosti, kot so sposobnost zaznavanja čustev drugih in soočanje z njimi, zmožnost iskanja kreativnih rešitev za težave in uskladitev z okoljem, živalmi in ljudmi na zelo globok način .

Priporočam knjigi:

https://www.amazon.it/bambini-sensibili-Conoscerlo-gestirlo-valorizzarlo/dp/8865801654


Leave a Comment