Samostojnost in odstavljanje pri dojenčku

Po prazničnem premoru sem spet nazaj. Upam, da ste uživali v družbi najdražjih in ste se uspeli vsaj malo spočiti:) 

Današnja tema je o pedagogiki hranjenja oziroma odstavljanju. Kot ste prebrali v blog zapisu, v sobici za novorojenčka ne sme manjkati tudi kotiček za hranjenje. V tem kotičku je udoben fotelj za dojenje, umetniška slika (na višini otrokovih oči, v kotičku kjer se otroka doji), zdraven pa prvi stolček in miza za hranjenje. Pripravi se že, ko mama še doji. Pa prt, ki ima izvezeno pozicijo krožnika, vilic, žlice, kozarca.

Pot neodvisnosti je hkrati biološka in psihološka in oba nivoja ne smeta biti nikoli ločena, ker eden podpira drugega. Čas odstavljanja otroka je pomembna priložnost za napredovanje po tej poti. Za vsako stvar obstaja primeren čas, in če v vzgoji to načelo upoštevamo, lahko otroci veliko bolje napredujejo v svojem razvoju.

Nov odnos z okoljem

Za nas je zelo pomembno, da pozorno razmišljamo o novih sposobnostih, ki jih je dosegel otrok.

Te so biološke, ker otrok lahko s pomočjo zob in ptialina ( enzima) prebavlja najbolj kompleksno hrano, so pa tudi  in predvsem psihološke, ker je sedaj možno vzpostavljanje  novega odnosa z okoljem in prav ta nov odnos daje izreden pomen obdobju odstavljanja.

Medtem, ko mora biti mleko “dano“ otroku v naročju, v tesni “povezanosti“ z materinim telesom in obrazom in v situaciji velike intimnosti, pa drugo hrano otroku predstavi mama, ki se nahaja “nasproti“ njemu. Dve osebi sedita in si gledata v obraz, in to je razlog zakaj sta mizica in stolček po meri otroka tako pomemben del našega vzgojnega materiala.

Nova hrana mora biti položena na mizo, da jo otrok lahko dobro opazuje, da se jo nauči prepoznati in lahko vidi od kje prihaja tisto, kar mu je bilo ponujeno. Žlica, ki jo uporabljamo, mora biti majhna, primerna velikosti otrokovih ust, nikoli ne sme biti preveč napolnjena s hrano, k ustnicam jo samo približamo. Šele ko otrok prostovoljno odpre usta, jo smemo dati v usta in nikoli  je ne smemo potisniti preveč globoko. Zelo je pomembno, da otrok čuti, da ima kontrolo nad to odprtino (in vse ostale) v telesu, da je to organ, ki predstavlja mejo z zunanjim svetom, in nič ne sme vstopiti brez njegovega dovoljenja.

Okrog četrtega, petega meseca vsi pediatri svetujejo staršem, da začnejo z dodajanjem novih živil v otrokovo prehrano, ampak tisto kar se pa ne spremeni, je način, kako to hrano, različno od mleka, ponuditi otroku. Še celo več, nova živila so na splošno dana v stekleničko in jo mora otrok sesati. Tako otrok izgubi priložnost, da začne uporabljati usta na nov način, za žvečenje hrane in če hrana potem ostane še nekaj časa na jeziku lahko sprejema vse senzorične informacije, ki se tičejo okusa in konsistence hrane. Torej se tako izgubi otrokov naravni interes za živila iz njegovega okolja in občutljivo obdobje za odstavljanje mine, ne da bi bilo uporabljeno.

Mnogo kasneje, ko se končno odločimo za zamenjavo stekleničke z bolj človeškim načinom hranjenja, se lahko nenadoma pojavi več težav in otroci se upirajo spremembi, ki bi se lahko zgodila z lahkoto v primernem času in ostanejo “navezani“ na stekleničko.

Prostor, ki ga ustvari majhna mizica, služi, da vidimo, da se sedaj otrok predstavlja svetu kot oseba, ki nima več stalne  potrebe po navezanosti na nekoga, da lahko živi. Ta oseba začenja sedaj ločevanje in se poslužuje hrane kot zunanjega posrednika nekega procesa, ki je mnogo bolj pomemben, ki se odvija v notranjosti in ima za cilj postavitev osebne identitete.

Primer sobe 18 mesečnega otroka

Ločitev od prsi poteka postopoma in ne na silo, ker  je velik otrokov interes usmerjen na hrano družine in na veselje, ki ga prinaša hranjenje za skupno mizo. Ta njegova prisotnost, ki je vedno bolj pogosta in kompletna v aktivnostih okolja, je evidenten znak njegove povečane neodvisnosti in napredovanja v razvoju. 

Prevod iz knjige: QUATTROCCHI MONTANARO S., Comprendere il bambino, Di Renzo Editore, Roma 1998. Silvana Quattrocchi Montanaro: IL DIVEZZAMENTO: UNA NUOVA RELAZIONE CON L’AMBIENTE/


Leave a Comment